Széll Tamás szuflé receptje alapján készítettem, kisebb módosításokkal, ezáltal glutén- és tejérzékenyek, diétázók is fogyaszthatják.
Hozzávalók 2-3 darabhoz:
- 20 g kókuszliszt
- 20 g vaj
- 1 dl kókusztej
- 100 g wawel cukormentes étcsokoládé (ez a csokoládé nyomokban tejet tartalmazhat)
- 1 db tojás sárgája
- 2 db tojásfehérje
- 20 g eritrit
- só
Elkészítés:
Szuflé formákat kivajazzuk, hűtőbe tesszük. Sütőt előmelegítjük 190 fokra.
A lisztet összedolgozzuk a vajjal, félretesszük.
A tejet feltesszük a tűzre, hozzáadjuk az eritritet és egy csipet sót. Felforraljuk, folyamatosan keverjük. Majd hozzáadjuk a lisztes vajat, folyamatos kevergetéssel besűrítjük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az apróra tört étcsokoládét, spatulával elkeverjük, addig míg el nem olvadt a csokoládé. Majd ezután hozzáadjuk a tojássárgáját. Félretesszük hűlni.
Kivesszük a formát a hűtőből, újra kivajazzuk és eritritet öntünk a formák belsejébe. Addig kell forgatni, míg mindenhova jut az édesítőből.
A tojásfehérjét, csipet sóval, kemény habbá verjük. Majd nagyon óvatos mozdulatokkal, apránként hozzáadjuk a csokoládés masszához. Vigyázzunk, nehogy összetörjön a hab.
A tésztát beleöntjük a formákba, berakjuk a sütőbe (alsó sütés, rácson). Addig sütjük, míg körülbelül 3-5 cm-re megemelkedik a tészta (kb 10-15 perc, ez a sütőtől is függ).
Finom, légiesen könnyű, habos desszert lesz a végeredmény. Tálalhatjuk vanília szósszal, vagy akár önmagában is.